Kako spojiti HDMI kabl?

HDMI, ili povezivanje multimedije visoke rezolucije, je tehnologija koja podržava povezivanje nekompresovanog audio i video signala.


HDMI pruža jasan, potpuno digitalan audio kao i video signal uz korišćenje samo jednog kabla. To je odlična mogućnost za Vaš kućni bioskop, jer će povećati audio i video kvalitet i smanjiti smetnje, jer se koristi jedan kabl umesto dva. HDMI je takođe dobra opcija, ako želite da povežete Vaš audio/video izlaz na DVD plejer, pojačalo, sistem za igrice ili kompjuter. Ako želite da spojite HDMI kabl, sledeće informacije mogu biti od pomoći.

 

HDMI kabl i kućni bioskop

 1. Pronađite kabl koji vam je potreban.
 • Standardan HDMI kabl radi u većini kućnih bioskopa. Može da šalje 1080i ili 720p video signal, a to su dve visoke rezolucije koje se najviše koriste u kablovskim ili satelitskim programima, kao i nekim DVD plejerima.Kako spojiti HDMI kabl?
 • Stardardni HDMI kabl sa mrežnim performansama obavlja iste funkcije kao i standardan HDMI kabl, ali ima i opciju za umrežavanje.
 • Automobilski (automotive) HDMI kabl je dizajniran za video sisteme visoke rezolucije. Njegov dizajn omogućuje konstantan rad visokog kvaliteta čak i u slučajevima velikih vibracija ili temperature, što je veoma čest problem kod auto sistema.
 • HDMI kabl velike brzine se koristi ako je željena rezolucija 1080i ili veća. Ovaj kabl je potreban ako u Vašem kućnom sistemu imate Blue-Ray plejer.
 • HDMI kabl velike brzine sa mrežnim performansama ima iste funkcije kao i standardni HDMI kabl visoke brzine, ali ima i mogućnost mrežnog povezivanja.
 1. Identifikujte konekcije na vašoj opremi i konektore na Vašem HDMI kablu. Na opremi su konekcije uvek ženske dok su na HDMI kablu uvek muške.
 2. Povežite opremu koresteći odgovarajuću konekciju. Na primer, HDMI kabl ide u priključak koji se zove Izlaz na jednom kraju a na drugom ide u priključak Ulaz i time su ova dva uređaja povezana. Uvek proverite da li koristite odgovarajući priključak. Mnogi uređaji imaju dosta priključaka za analogne signale dok su HDMI kablovi za digitalni signal. Uvek proverite da li ste povezali kabl sa HDMI priključkom.
 3. Proverite da li je kabl dobro povezan. Da bi kabl radio mora da bude ubačen u priključak do kraja.
 4. Dodajte kutiju za povećanje signala ako morate da šaljete 1080p signal na razdaljinu veću od 7.5m ili 1080i na više od 15m.

 

HDMI kabl i ostali elektronski uređaji

 1. Povežite Vaš PC i TV sa HDMI kablom preko Izlaz priključka.
 • Ako Vaš kompjuter ne podržava HDMI, možete naći adapter koji će rešiti problem adapterom DVI->HDMI. Takođe možete zameniti vašu grafičku karticu za neku koja ima HDMI izlaz.
 1. Povežite Vašu konzolu sa televizorom, tako što jedan kraj HDMI kabla ubacite u izlaz priključak na konzoli, a drugi na ulaz priključak na Vašem televizoru.

 

Saveti

 • AVR uređaj je preporučljiv ako planirate sistem sa više izbora. Takođe možete koristiti poseban HDMI uređaj za regulisanje izvora.
 • Možda će biti potrebno da HDMI kabl ide u zid, kroz tavan ili neko drugo sakriveno mesto. Ako morate da bušite rupe kako bi sakrili HDMI kabl, biće dovoljna rupa dijagonale 2cm.

 

Upozorenje

 • Presavijanje, vučenje ili heftanje HDMI kabla može prouzrokovati probleme, tako da savetujemo oprez kada radite sa HDMI kablom.

Autor: KakoWiki


Pročitan Pročitan: 2285     Pročitan u poslednjih 7 dana Pročitan u poslednjih 7 dana: 10     Objavljen Objavljen: 12.12.2011     Poslednja izmena Poslednja izmena: 13.12.2011